Kapitola LI

O hodovní síni (O večeřadlu)

553 Na ubrusem prostřený stůl se kladou talíře, okrouhlé nebo čtverhranné, a slánka.
554 Z košíku na chléb se předkládá chléb nebo krájené pečivo i jiné jídlo.
555 Pozvaní hosté jsou hostitelem uvedeni ke stolu.
556 Po té co si všichni pod nádobou s kohoutem či v umyvadle umyjí a ručníkem osuší ruce, usedají na židle, stoličky a sedadla s podnoží.
557 A hned je tu kráječ, který ochutnává jídla a servíruje je.
558 Polévku či omáčku jíme lžící, ostatní jídla pak nožem, který uchopíme za střenku.
559 Slušně vychovaní lidé si neolizují rty vyplazeným jazykem, ale otírají ubrouskem.
560 A nehltají velké kusy jídla, ale žvýkají je.
561 Mouchy je třeba odhánět plácačkou
562 Z kredence se vyndávají číše, poháry, sklenice a šálky, a vypláchnuté se kladou na stolek.
563 Hrnek je nádoba se širokými okraji, z níž pijeme
564 Sklepník přináší víno, hospodský jej pak dále rozlévá z džbánů či konvic a roznáší. Ve spolek si pak všichni radostně připíjejí.
565 Na velké hostině bývá mnoho jídla, včetně zvěřiny, a to v několika chodech.
566 K pečeným masům se přidávají v miskách omáčky, saláty, křen a zadělávané věci, olivy, kapary, okurky, červená řepa, a nakonec i lahůdky, pamlsky.
567 Popravdě řečeno nejlepším dochucovadlem je však příjemná rozmluva.
568 Větší jedlíci snídají, obědvají, svačí a večeří, ale ti, kdo vedou sedavý život, ať vynechávají snídani a svačinu.
569 Jíst třikrát denně je příliš a škodlivé, ledaže si dáte menší porce.