Jump to navigation
Kapitola LI
O hodovní síni (O večeřadlu)
553
Na ubrusem prostřený stůl se kladou talíře, okrouhlé nebo čtverhranné, a slánka.
554
Z košíku na chléb se předkládá chléb nebo krájené pečivo i jiné jídlo.
555
Pozvaní hosté jsou hostitelem uvedeni ke stolu.
556
Po té co si všichni pod nádobou s kohoutem či v umyvadle umyjí a ručníkem osuší ruce, usedají na židle, stoličky a sedadla s podnoží.
557
A hned je tu kráječ, který ochutnává jídla a servíruje je.
558
Polévku či omáčku jíme lžící, ostatní jídla pak nožem, který uchopíme za střenku.
559
Slušně vychovaní lidé si neolizují rty vyplazeným jazykem, ale otírají ubrouskem.
560
A nehltají velké kusy jídla, ale žvýkají je.
561
Mouchy je třeba odhánět plácačkou
562
Z kredence se vyndávají číše, poháry, sklenice a šálky, a vypláchnuté se kladou na stolek.
563
Hrnek je nádoba se širokými okraji, z níž pijeme
564
Sklepník přináší víno, hospodský jej pak dále rozlévá z džbánů či konvic a roznáší. Ve spolek si pak všichni radostně připíjejí.
565
Na velké hostině bývá mnoho jídla, včetně zvěřiny, a to v několika chodech.
566
K pečeným masům se přidávají v miskách omáčky, saláty, křen a zadělávané věci, olivy, kapary, okurky, červená řepa, a nakonec i lahůdky, pamlsky.
567
Popravdě řečeno nejlepším dochucovadlem je však příjemná rozmluva.
568
Větší jedlíci snídají, obědvají, svačí a večeří, ale ti, kdo vedou sedavý život, ať vynechávají snídani a svačinu.
569
Jíst třikrát denně je příliš a škodlivé, ledaže si dáte menší porce.