Jump to navigation

Kapitola XL

O kuchařském umění (O kuchařství)

431 Správce spižírny z ní vydává suroviny, kuchař vaří na ohništi v pánvích, kotlích a měděných nádobách, na rožni peče, na roštu opéká, na pánvi smaží.
432 Přetéká-li pokrm či kypí, sběračkou ho zamíchá, aby nepřetekl, pění-li, sbírá pěnu vařečkou.
433 Vidlicí se vytahuje, sítem a cedníkem se cedí.
434 Další kuchyňské potřeby jsou: koště, pohrabáč, pánev na uhlí, struhadlo, dřez, umyvadlo, džbány, velké mísy a misky, které se vyplachují a vznikají pomeje.
435 Nádobu drž za rukojeť nebo za ucho; jedině když má rukojeti nebo ucha dvě, člověk neví, za které ji má vzít.
436 Ptáci se škubou, ryby se zbavují šupin, kuchají a porcují.
437 Pečené a smažené jídlo je zdravější než vařené v omáčce, leda by se dobře okořenilo.
438 Nakládané a uzené je těžko stravitelné.
Zpět na obsah

© 2016 Arcibiskupské gymnázium