Jump to navigation
Kapitola XXVI
O smyslech (O citech zevnitřních)
322
To co nevidíme, můžeme najít po hmatu.
323
První smysl je tedy hmat.
324
Ochutnáním rozeznáme chuť.
325
Chceš vědět, jak co chutná? Ochutnej to.
326
Cukr je sladký, pelyněk je hořký, šťovík je kyselý, pepř je pálivý, divoké víno je trpké, hořká jsou i nedozrálá jablka, a některé věci jsou úplně bez chuti.
327
Čich rozeznává vůně a pachy.
328
Pižmo je sesedlá a následně sebraná krev okolo pupku cibetky, smradlavé pižmo vypouští vůni, připomínající pečené nebo připálené jídlo či zápach mršiny.
329
Slanina a sádlo, když jsou plesnivé, zatuchlé, shnilé a žluklé, smrdí.
330
Sluchem rozeznáváme zvuky.
331
Protiklady jsou: smích a pláč, radost a smutek, jásání a naříkání a vzdychání, šepot a křik.
332
Hluk odražený a rozléhající se, se nazývá ozvěnou, nepřítomnost zvuku se vyznačuje mlčením / tichem.
333
Zrakem rozeznáváme barvy, z nichž bílá a černá jsou krajní, jiné prostřední rozdělujeme takto:
334
smůla je černá, černoch snědý, vrabec šedý, husa plavá a kaštan hnědý.
335
Mezi modrými věcmi rozlišujeme: hřebíčky hřebíčkové, fialu fialovou, modřinu sinalou, chrpu blankytnou, kočičí oči bledě modré.
336
Mezi zelenými věcmi rozlišuj tyto odstíny: doubravu jasné zelenou, bor temně zelený, moře azurové.
337
Odstíny červené: lev rudý, suřík barvy pleti, červec brunátný, plamen ohnivý.
338
Žluté barvy jsou: zlato zlaté, mrtvé tělo smrtelně bledé, napůl vypálená cihla je plavá.
339
Poslední barvou je bílá s odstíny: rusá, popelavá, bledá, mléčná, šedá, běloskvoucí. Některé věci jsou ale strakaté, pestré/proměnlivých barev nebo zašlé.