Jump to navigation

Kapitola XLI

O přípravě nápojů (O nápojů strojení)

439 Vinař sází mladé kmeny a zavádí zavlažovací systém, okopává vinici motyčkou, révy podepře tyčí, anebo přichytí kolíkem, brzy potom víno sklízí, sbírá a zbytky dává chudým.
440 Hrozny se lisují, lahodný mošt vytéká do sudu, když tento mošt zkvasí, vznikne alkoholický nápoj vhodný k obveselení - víno.
441 Starší víno bývá lepší. Letošní potřebuje kvasit.
442 Vína se dají vyrábět například z pelyňku, heřmánku apod.
443 Převařenému vínu se říká svařené, zvětralému patok.
444 Komu nestačí víno, vaří medovinu nebo pivo ze sladu a chmele.
445 Uzavřené víno se skladuje v chladných sklepeních, načaté se poté stáčí pípou nebo kohoutkem.
446 Ve větších nádobách je chutnější, protože nezvětrá, obzvlášť na vyšších policích.
447 Z nakloněného sudu vytéká kvasící hroznová šťáva.
448 Ze zbytků po kvašení vína se dělá podřadné víno.
449 Nálevky patří k lahvím.
Zpět na obsah

© 2016 Arcibiskupské gymnázium