Jump to navigation
Kapitola XLI
O přípravě nápojů (O nápojů strojení)
439
Vinař sází mladé kmeny a zavádí zavlažovací systém, okopává vinici motyčkou, révy podepře tyčí, anebo přichytí kolíkem, brzy potom víno sklízí, sbírá a zbytky dává chudým.
440
Hrozny se lisují, lahodný mošt vytéká do sudu, když tento mošt zkvasí, vznikne alkoholický nápoj vhodný k obveselení - víno.
441
Starší víno bývá lepší. Letošní potřebuje kvasit.
442
Vína se dají vyrábět například z pelyňku, heřmánku apod.
443
Převařenému vínu se říká svařené, zvětralému patok.
444
Komu nestačí víno, vaří medovinu nebo pivo ze sladu a chmele.
445
Uzavřené víno se skladuje v chladných sklepeních, načaté se poté stáčí pípou nebo kohoutkem.
446
Ve větších nádobách je chutnější, protože nezvětrá, obzvlášť na vyšších policích.
447
Z nakloněného sudu vytéká kvasící hroznová šťáva.
448
Ze zbytků po kvašení vína se dělá podřadné víno.
449
Nálevky patří k lahvím.